Dokumentation av förföljelse av världens icke-troende

Här kan du diskutera religiösa ämnen som inte direkt rör vetenskap eller folkbildning.
Nemesis
Inlägg: 1909
Blev medlem: tor 12 okt 2006, 22:04
Ort: Stockholm

Dokumentation av förföljelse av världens icke-troende

Inlägg av Nemesis » mån 13 apr 2015, 22:02

Sedan några år tillbaka publiceras Freethought Report av Humanisternas internationella paraplyorganisation IHEU, som dokumenterar hur icke-religiösa behandlas i världens alla länder. Deras karta är intressant, finns även en gratis pdf att ladda ner som djupare analyserar varje land.

Jag tycker att detta är ett mycket bra initiativ, det belyser något som väldigt sällan tas upp i den politiska offentligheten eller utrikespolitiken.

Jag tror att deras kriterier skulle behöva preciseras mer. Är det verkligen likställda situationer för ateister i Danmark och i Libanon?

Sen så verkar man fokusera mycket på lagens text, och mindre på samhällets attityder överlag. USA är rent juridiskt mer sekulärt än Storbritannien, men i det senare fallet så har religionen mindre betydelse, och man riskerar inte alls att som ateist diskrimineras på samma sätt som i USA (iofs beror det på var i USA man befinner sig).

Det framgår i analysen av Sverige att det enda (jo faktiskt) som orsakar vår relativt dåliga rankning är att Humanisterna inte får statliga subventioner på samma sätt som trossamfunden.
"… all the data shows that most people are not influenced by rational arguments. They're influenced by social pressure. … That's just the human condition, and we just have to acknowledge it and accept it." - Steven Novella