Tommy Svensson: Handbok för den kräsne konsumenten

Diskutera allmänt om vetenskap, pseudovetenskap och folkbildning, t.ex. vetenskapsteori eller forskningspolitik.
Användarvisningsbild
Hexmaster
Inlägg: 9322
Blev medlem: tis 01 mar 2005, 23:29
Ort: Göteborg
Kontakt:

Tommy Svensson: Handbok för den kräsne konsumenten

Inlägg av Hexmaster » tor 06 mar 2008, 09:14

Någon som känner till denna?
Den först boken som handlar om alla tveksamma tillsatser i mat
och de problem många forskare misstänker att dessa kan orsaka
oss människor. Visste Du att allergier, astma, tarmstörningar, cancer, depressioner, aggressioner, m.m. kan i vissa fall förekomma bara för att vi äter fel.
Hemsida - http://www.utbildningscenter.se/
Konsument-boken - http://www.utbildningscenter.se/krasne.html
Graviditets-bok - http://www.utbildningscenter.se/gravid.html

(Har inte kollat sistnämnda närmare. Noterar att man får reda på hur mikrovågsugnen påverkar vår mat vilket ju verkar intressant.)

Det här skulle kunna vara ett typiskt utslag av kemofobi:
Eftersom kroppen inte är byggd för att ta upp ämnen som ändrats på konstgjord väg påverkar det immunförsvaret och vi blir extra mottagliga för sjukdomar.
http://www.arbetarbladet.se/local_artic ... elning_2=0


Edit: Ah, hittade mikron!
Forskning har under de sista åren visat att mat som tillagas i "mikron" utsätts för allvarliga molekylskador. När vi sedan äter den "mikrade" maten, kan den orsakar onormala förändringar i människans blod- och immunsystem.
http://www.utbildningscenter.se/dokumen ... crovag.pdf
Detta skall jag visa dig medelst ett stort papper som jag har fyllt med faktiska upplysningar! - Strindberg

Användarvisningsbild
bengtsfors
Inlägg: 716
Blev medlem: fre 22 dec 2006, 10:33

Inlägg av bengtsfors » tor 06 mar 2008, 11:12

Fick gåshud när jag hörde om boken för ett halvår sedan, när han satt och kväkte i morgon-sofforna...

Strawman, jag vet, men det var så här snacket gick:

"Kolla här bara i äppelmoset... E300, va? sånt hade man inte på farmors tid!!!"


Not: E300 = askorbinsyra = c-vitamin

Matsan
Inlägg: 598
Blev medlem: tis 29 aug 2006, 12:56
Ort: Göteborg

Inlägg av Matsan » tor 06 mar 2008, 12:54

En mikrovågsugn bygger på växelströmsprincipen. Atomer, molekyler och
celler i mat och dryck som träffas av denna hårda elektromagnetiska strålning,
tvingas att växla polaritet mellan 1 - 100 miljoner gånger i sekunden. Det finna
inga atomer, molekyler eller celler inom något organiskt system som klarar att
stå emot en sådan våldsam kraft. Vid tillagning med mikrovågor reagerar syret i
vattenmolekylen och fettet av friktionen och maten värms upp inifrån och utåt.
Av mikrovågorna slits ofta molekylerna sönder eller demoleras kraftigt, vilket
ofta orsakar att även vissa antioxidanter förstörs (vitaminer och viktiga
näringsämnen) och i vissa fall kan de även förändras och fungera som fria
radikaler.
Finn fem fel!

Användarvisningsbild
ErikS
Inlägg: 1752
Blev medlem: tis 16 okt 2007, 19:46
Ort: Hisingen

Inlägg av ErikS » tor 06 mar 2008, 13:16

Matsan skrev: Finn fem fel!
Fem? Efter en snabb genomläsning uppskattar jag antalet till tio.

Användarvisningsbild
Hugin
Inlägg: 223
Blev medlem: tor 29 nov 2007, 21:57

Inlägg av Hugin » tor 06 mar 2008, 14:13

Måste vara sjysst effekt på hans mikro om han lyckas använda den till hydrolys :D

Användarvisningsbild
MartinR
Inlägg: 1177
Blev medlem: ons 01 dec 2004, 21:20
Ort: Stockholm
Kontakt:

Inlägg av MartinR » tor 06 mar 2008, 15:05

Jag såg en matförpackning för några år sedan där det stod på etiketten att produkten inte innehöll några kemiska ämnen. Ändå kändes det att det fanns någonting i förpackningen. Gåtfullt.

Ordet
Inlägg: 483
Blev medlem: tor 06 dec 2007, 14:41

Inlägg av Ordet » tor 06 mar 2008, 15:15

Matsan skrev:Finn fem fel!
Dra på trissor (jag vill inte svära därav detta fåniga uttryck) vilken sopa!
En mikrovågsugn bygger på växelströmsprincipen.
På samma sätt som dammsugaren och datorn!
Atomer, molekyler och
celler i mat och dryck som träffas av denna hårda elektromagnetiska strålning,
Fel inte hård strålning, långt därifrån.
tvingas att växla polaritet mellan 1 - 100 miljoner gånger i sekunden
De växlar inte polaritet men en del polära molekyler svänger med vågorna
Det finna
inga atomer, molekyler eller celler inom något organiskt system som klarar att
stå emot en sådan våldsam kraft.
Inte har det blivit plasma av den mat jag värmt i mikron.
Vid tillagning med mikrovågor reagerar syret i
vattenmolekylen och fettet av friktionen
Vadå reagerar?
och maten värms upp inifrån och utåt.
Ha HA den mannen har aldrig försökt tina något i en mikro ser jag. Varför skulle inte vattenmolekylerna i det yttre av maten absorbera energin?
Av mikrovågorna slits ofta molekylerna sönder eller demoleras kraftigt,
Jaha, det går väl att räkna på hur mycket bindningsenegi det finns i olika molekyler, har mycket svårt att tro på att mikrovågernas energi skulle räcka till detta. Då borde solljuset som har mycket högre energi göra hela jorden till en gröt av atomer.
vilket
ofta orsakar att även vissa antioxidanter förstörs (vitaminer och viktiga
näringsämnen) och i vissa fall kan de även förändras och fungera som fria radikaler.
Mikrad mat är ofta bättre ur näringssynpunkt än ex vis kokt där en del av de vattenlösliga vitaminerna försvinner med vattnet (källa: min sambo som är dietist)

Björn M
Inlägg: 156
Blev medlem: sön 14 jan 2007, 00:54

Re: Tommy Svensson: Handbok för den kräsne konsumenten

Inlägg av Björn M » tor 06 mar 2008, 22:22

Hexmaster skrev:Det här skulle kunna vara ett typiskt utslag av kemofobi:
Eftersom kroppen inte är byggd för att ta upp ämnen som ändrats på konstgjord väg påverkar det immunförsvaret och vi blir extra mottagliga för sjukdomar.
http://www.arbetarbladet.se/local_artic ... elning_2=0
Det hela verkar dock inte vara alldeles gripet ur tomma luften:

http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=8397

Användarvisningsbild
Merko
Inlägg: 3359
Blev medlem: tor 25 okt 2007, 20:06
Ort: Stockholm

Re: Tommy Svensson: Handbok för den kräsne konsumenten

Inlägg av Merko » fre 07 mar 2008, 00:23

Det hela verkar dock inte vara alldeles gripet ur tomma luften:

http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=8397[/quote]
Att det finns viss "konstgjord" mat som har skadliga effekter kan väl knappast förvåna någon. Det finns ju trots allt massor av "icke konstgjord" mat som har skadliga effekter.

Användarvisningsbild
Hexmaster
Inlägg: 9322
Blev medlem: tis 01 mar 2005, 23:29
Ort: Göteborg
Kontakt:

Inlägg av Hexmaster » fre 07 mar 2008, 08:49

Nej, naturligtvis finns det "konstgjord" mat som är skadlig, liksom det finns naturlig mat som är skadlig.

Den citerade professorn tror på gurkmeja och stenålderskost, däremot inte mjölk eller mikro:
Stig Bengmark tror på paleokostens princip, det vill säga att äta som man gjorde på stenåldern, därför att det är den mat som vi är anpassade till.

Det innebär att han avråder från bröd och alla sorters mejeriprodukter men rekommenderar kött och fisk, nötter, grönsaker och frukt.

Det är viktigt att äta maten i så ursprungligt skick som möjligt. Måste den beredas ska det ske skonsamt. Till exempel bör man inte mikra grönsaker, anser han:
— Grönsaker som tillagas i mikrougn har visat sig förlora 97 procent av sitt antioxidantinnehåll. Det är bättre ångkoka eller woka försiktigt.
http://hd.se/halsa/2008/02/04/laett-att-aeta-sig-sjuk/
Detta skall jag visa dig medelst ett stort papper som jag har fyllt med faktiska upplysningar! - Strindberg

Ordet
Inlägg: 483
Blev medlem: tor 06 dec 2007, 14:41

Inlägg av Ordet » fre 07 mar 2008, 12:35

Hexmaster skrev:
...Grönsaker som tillagas i mikrougn har visat sig förlora 97 procent av sitt antioxidantinnehåll
Är det någon som känner till några studier som stöder (eller motsäger) detta?

Användarvisningsbild
J.K Nilsson
Inlägg: 5179
Blev medlem: tor 09 jun 2005, 22:18

Inlägg av J.K Nilsson » fre 07 mar 2008, 15:44

Ordet skrev:Är det någon som känner till några studier som stöder (eller motsäger) detta?
Jag hittar:
Tillagning av bacon i mikrovågsugn ger en mycket liten bildning av flyktiga nitrosaminer. Anledningen är den lägre temperaturen och korta tillagningstiden, vilket kraftigt minskar dekarboxyleringen av NPRO till NPYR. Lägg förslagsvis baconet på hushållspapper i mikrovågsugnen.
http://www.slv.se/templates/SLV_Page.as ... anguage=SV
Värm maten ordentligt till minst 70 grader C. Använd termometer om det går. Se upp med mikrovågsugnen. Den värmer ofta ojämnt. Rör om eller låt rätten stå några minuter så att värmen fördelar sig jämnt.
http://www.slv.se/templates/SLV_Page.as ... anguage=SV

Angående bestrålning med joniserande strålning (inte mikrovågsugn):
Bestrålade livsmedel anses inte farliga att förtära (enl. WHO/FAO och IAEA) och är inte i sig själva radioaktiva (avger strålning). Bestrålning försämrar inte heller näringsinnehållet (t ex vitaminer) mer än annan värmebehandling.
http://www.slv.se/templates/SLV_Page.as ... anguage=SV

Mikrovågsugnar ger i allmänhet för lite uppvärmningseffekt för att laga mat på ett säkert sätt. Spisen är värre ur näringssynpunkt.

J.K Nilsson

Ordet
Inlägg: 483
Blev medlem: tor 06 dec 2007, 14:41

Inlägg av Ordet » fre 07 mar 2008, 21:46

Tack för svaret J.K Nilsson det verkar inte direkt stödja påståendet om att antioxidanterna skulle försvinna vid mikrovågstillagning.
Stig Bengmark, som var professor i kirurgi vid Lunds universitet fram till 1994, bytte spår när han blev pensionär och ägnar nu sin mesta tid åt att studera sambandet mellan kost och hälsa.
Utan att jag vill uttala mig kategoriskt så börjar ändå pseudoalarmet att ringa när jag ser detta

Användarvisningsbild
take
Inlägg: 2748
Blev medlem: tor 23 nov 2006, 23:04

Inlägg av take » sön 09 mar 2008, 07:11

Han sjunger precis som alla andra matkvackare Stevias lov, ett ämne som inte är helt ofarligt, om än helt naturligt. Stevia är naturligtvis förbjuden för att sötningsmedelsindustrien inte vill ha en naturlig konkurrent och dylika konspirationer.

http://www.foodstandards.gov.uk/multime ... age/stevia
The data considered by the Committee indicated that the extract has the potential to produce adverse effects in the male reproductive system that could affect fertility and that a metabolite produced by the human gut microflora, steviol, is genotoxic (ie. damages DNA).

Det som oroar mig är att komuner hyr in killen, det borde man kunna få stopp på.
Positivitisk, reduktionistisk sk naturvetenskap är ett passerat som totalparadigm i en kvantfysiskalisk kontext.

cosimo
Inlägg: 71
Blev medlem: tis 11 mar 2008, 14:28

Inlägg av cosimo » ons 12 mar 2008, 13:31

Ordet skrev:
Matsan skrev:Finn fem fel!
Dra på trissor (jag vill inte svära därav detta fåniga uttryck) vilken sopa!
En mikrovågsugn bygger på växelströmsprincipen.
På samma sätt som dammsugaren och datorn!
Atomer, molekyler och
celler i mat och dryck som träffas av denna hårda elektromagnetiska strålning,
Fel inte hård strålning, långt därifrån.
tvingas att växla polaritet mellan 1 - 100 miljoner gånger i sekunden
De växlar inte polaritet men en del polära molekyler svänger med vågorna
Det finna
inga atomer, molekyler eller celler inom något organiskt system som klarar att
stå emot en sådan våldsam kraft.
Inte har det blivit plasma av den mat jag värmt i mikron.
Vid tillagning med mikrovågor reagerar syret i
vattenmolekylen och fettet av friktionen
Vadå reagerar?
och maten värms upp inifrån och utåt.
Ha HA den mannen har aldrig försökt tina något i en mikro ser jag. Varför skulle inte vattenmolekylerna i det yttre av maten absorbera energin?
Av mikrovågorna slits ofta molekylerna sönder eller demoleras kraftigt,
Jaha, det går väl att räkna på hur mycket bindningsenegi det finns i olika molekyler, har mycket svårt att tro på att mikrovågernas energi skulle räcka till detta. Då borde solljuset som har mycket högre energi göra hela jorden till en gröt av atomer.
vilket
ofta orsakar att även vissa antioxidanter förstörs (vitaminer och viktiga
näringsämnen) och i vissa fall kan de även förändras och fungera som fria radikaler.
Mikrad mat är ofta bättre ur näringssynpunkt än ex vis kokt där en del av de vattenlösliga vitaminerna försvinner med vattnet (källa: min sambo som är dietist)
Jag är övertygad om att han vet hur en mikro fungerar. Hans syfte verkar inte vara att förmedla sanningar utan att tjäna pengar. Många debattörer på VoF är alltför naiva. Ni har inte att göra med okunniga personer som tror på sjävla tror på sina knasigheter utan med lögnare som vill lura människor på pengar.

Skriv svar